Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

 

Честно казано, имало е и по-лоши издания на "вечното дерби" през новия век. Ясно е, че ако поредният сблъсък между "сини" и "червени" не завърши поне 4:3, ще пускаме в употреба репликата "Пак посредствено дерби". Сега основният въпрос е не дали си е струвал мачът, а кой в крайна сметка го спаси? Кой беше "Спасителят в тревата" на националния стадион?

Всеки има своя отговор. Безспорно за почти цялата публика на Левски това е Георги Иванов. 15 гола в каквото и да е дерби е почти умопомрачително постижение. Също така трябва да се признае стоицизмът на нападателя, приличащ на този на българина, чакащ преди години търпеливо за шенгенска виза. Гонзо беше върнат през лятото, за да направи убийствен тандем с Гошко Христов. Тандем, който да стряска като Фреди Крюгер децата на "Елм стрийт". Е, засега този план не се осъществява, най-малкото и защото Иванов чак сега се отпуши в официален мач за сезона. Та според повечето заглавия в неделната сутрешна преса именно Гонзо е спасил Левски, оттам дербито и направо сезона, тъй като при победа за ЦСКА всичко откъм интрига свършвало! Добре де, ама почти никой не похвали мароканеца Тиберканин, от чиято зверска тупалка стартира цялото това спасение. Значи той има основна заслуга, а легендарната "синя" деветка просто беше на нужното място и в нужното време. Имаме спасител номер 2. Аз обаче номинирам вратаря на шампионите Беконо

В крайна сметка колкото и хубост и трудност да имаше в шута на Рашид, то подобно левашко избиване и поднасяне на останалия на опразнената врата Иванов не може да бъде оправдано. Ето, прибавяме камерунеца в списъка с героите спасители от съботната вечер. Нека обаче напуснем рамките на въпросната 66-а минута, когато се случи това. През първото полувреме чух доста реплики около мен на стадиона, че за кой ли път Георги Петков спасява Левски. Значи, ако вратарят не беше успял в онези две голови ситуации за "армейците" срещу Лазаров и Тодоров, то историческото попадение на Гонзо щеше да има единствено статистическа стойност. Стана цяло каре от спасители! Няма начин обаче да не ги направим поне петима. Пропускът на Йордан Тодоров в последната секунда се нарежда до този на Бербатов на "Герена" при шпалира на Пажин. Значи и бекът на ЦСКА е спасил интригата на шампионата. Айде да прибавим и главния рефер. Най-малкото Димитър Пенев го посочи на пресконференцията като виновник, който е гледал да добута дербито до равенство, от което да спечелят трети или четвърти отбор.

Стига вече - колкото си могат, толкова играха нашите грандове. Имаше голове, имаше малко драма, има засега и публика, имаше оригинални решения в агитките, имаше си тупаници преди мача, имаше и спорен момент около дузпата. Въпреки че от първоначалните реакции с всеки следващ ден индексът "правилно отсъден" на наказателния удар, свирен за нарушение на Миланов срещу Лазаров, се покачва като курса на долара в последните седмици.

Фотообективите победиха тв камерите в "окулярното дерби". Дали има, или няма дузпа прилича на спор, дали дадена мацка е готина или не. Винаги има разнопосочни мнения. Аз харесвам брюнетки, ама знам, че мнозина си падат по блондинки.

Без да се обиждат останалите, ама на гърба на Големият БГ мач трябва само да маркираме случилото се извън Левски - ЦСКА. Литекс се промъкна и вече е втори, но това се случи най-вече при първата загуба на Сливен в първенството. Нейното очакване заприлича на войнишка задръжка в социализма, когато клетите момчета продължаваха да служат дълго след края на наборната си служба. Чакаха, чакаха своето уволнение и просто го приемаха като даденост в крайна сметка. Най-нормалното нещо беше "войводите" да се натъкнат на мечки в гората. И нямаше кой да ги спаси. Но пък така и те дадоха своя принос за акция "Голямото спасение", която се проведе под формата на ленински футболен съботник на 1 ноември.