Стартира поредният цветен период за българския футбол. Цветно, защото отборите си хващат самолетите и тръгват по Европата на подготовка. Уж бягат от жегите, но някои отиват и на по-топло.

Подготовките в чужбина вече са традиция и никой не гледа на тях като лукс или прищявка. Те са нужни на отборите за тренинг, самочувствие и смяна на обстановката. Чужбината обаче избират не само грандовете и евроучастниците, а и по-малките тимове, тези, които се борят или за оцеляване, или за средата на таблицата. Дори и „Б” групата тръгна по чужбина. Хитът е Йордан Андреев и неговият Марек в Париж – колко романтично.

Левски за пореден път избра Австрия, като за съсед ще си има новака Локо Мездра. Цели три отбора се събраха в радиус от 10 километра в Холандия – ЦСКА, Литекс и Локомотив Сф. Словения ще приеме Славия, а новакът Сливен заминава за Гърция. Ботев ще направи поредното си лятно турне в Италия. За да има разнообразие Вихрен ще се подготвя в Германия, а Беласица ще е по-близичко – в Хърватия. Така 11 отбора се пръскат в 8 държави, за да е интересно.

Има и такива обаче, които избираха българското. Черно море, Локо Пд, Черноморец, Пирин, Спартак Вн и Миньор Пк си остават на родна земя, с родните контроли и родните фенове. Факт е, че именно два от тези 6 отбора играят в евротурнирите, но ранният старт на мачовете им в Европа ги остави в България.

Юли отново ще е цветен. Ще има силни контроли с грандове като Галатасарай и слаби с трето и четвърторазредни тимчета с шанс за големи победи. Дори вече някои международни проверки са попаднали в световните букмейкръски къщи, интересно нали?

Месецът ще е цветен и заради европейската битка на юношите ни. Първа от десетилетия наред. Тя започва само след няколко дни в Чехия.

Гледайте, слушайте и се забавлявайте. Следващите 20 дни може би ще са по-занимателни дори и от самото първенство, защото мачовете са почти всеки ден и са кой от кой по-колоритни.