Ще съществува ли утре любимият ми отбор? Това е въпрос, на който много от българските футболни запалянковци търсят отговора. Феновете на Ботев, Берое, Спартак Вн и много други славни български отбори треперят всеки ден с мисълта, че клубът, който те обичат може да го няма.

В Пловдив положението около футбола е повече от сериозно. Някога славният Ботев, както и другият гранд Локомотив Пд затъват с всеки изминал ден. Бъдещето при „канарчетата” е пределно ясно – Димитър Христолов трябва да продаде клуба или в противен случай най-старият футболен клуб в България ще бъде затрит от футболната карта у нас. Това, разбира се, трудно може да се случи, защото Ботев има една от най-верните агитки в България и многобройните му фенове не биха допуснали разпадане на клуба.

В другия от пловдивските грандове – Локомотив, положението също не е никак розово. „Черно-белите” фенове също проплакаха от президентката си Галя Топалова, която под тепетата е оприличавана като “Христолов с пола”. Решението при „смърфовете” е идентично с това при канарчетата, а именно продажба на клуба. Локомотив, който преди 5 години стана шампион на България сега тъне в блатото на А група и заедно с Ботев заемат последните 2 места в първия ни ешелон.

В Стара Загора също кризата в Берое се задълбочава. Въпреки доброто представяне на отбора в елитната ни група зелените са в жестока финансова криза. Преди време “Под Аязмото” се състоя концерт в помощ на Берое, в който бяха събрани около 48 000 лв. Въпреки тази сума бъдещето на клуба остава крайно несигурно.

Във Варна местният Спартак тъне в сериозна криза. Соколите изпаднаха от А група през изминалата година и с всеки изминал ден се доближават до своята гибел. Но феновете на клуба показват, че искат клуба да има светло бъдеще. Из цяла Варна бяха разлепени плакати на които пишеше: „Варна заслужава Спартак. Не бъди безучастен“.

По южното черноморие ситуацията е отново същата. Славният отбор на Нефтохимик, който до преди години мачкаше в А група сега играе в третата лига на българския футбол. В Бургас взеха кардиналното решение да започнат от нулата, като затриха Нафтекс и възродиха Нефтохимик. Сега „зелените” се надяват да се завърнат в А група, където им е мястото.

През изминалия кръг в “А”, “Б” и “В” група на българските стадиони се случи нещо, което може би е изненада за някои, а за други – не. Футболните фенове, които според много от политиците са проблемът на страната, се обединиха в каузата:

„1912 - 1916 - 1918 - 2010. Това не трябва да е краят. БФС - убийци на футбола!"

Зад този лозунг застават феновете на Спартак Варна, Ботев Пловдив, Локомотив София, Локомотив Пловдив, Локо Горна Оряховица, ЦСКА, както и други футболни клубове. Идеята на тези плакати е пределно ясна: затриват се клубовете с история и успехи, а се дава път на отбори еднодневки, които лесно могат да бъдат манипулирани.

Президентът на БФС – Боби Михайлов е време да се вземе в ръце и да започне да прави нещо за футбола у нас, който без това е затънал здраво. Защото истинският футбол у нас ще загуби, ако отборите от Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас ги няма. Защото там, в тези градове се правят истинските футболни дербита без значение на кое място се намира любимият отбор.