Тежка футболна 2008-а година изпраща Спартак Вн, но с надежда гледа към 2009-а след смяната на собствеността и идването на Иван Динов. Никак не бе розов пролетният дял на изминалия шампионат за "соколите", които в поредна година се наложи да се борят за своето оцеляване в групата на майсторите. 13-ото място в крайното класиране се оказа спасително за варненци, като те си осигуриха спокойствието два кръга преди края.

В този период двама треньори се изредиха на кормилото на "соколите" в лицето на Атанас Атанасов-Орела и Ради Здравков. В първия кръг от новия сезон обаче сръбски треньор изведе варненци срещу Локомотив Мездра - Слободан Сташевич. Селекцията бе направена в движение като бяха привлечени повече от един цял нов отбор футболисти - Сакалиев, Малинди, Аврионов, Моралес, Стефан и Диян Дончеви, Санг, Байрактаров, Иванов, Костадинов, Костенски, Николов, Банков... От всички тях най-много щеше да изпъкне бразилецът Даниел Моралес с много постоянна и сърцата игра, а младият вратар Банков щеше да получи по-късно повиквателна за юношеския национален отбор.

Въпреки добрия старт, времето за така необходимото сработване между играчите се оказа недостатъчно, а от друга страна и търпението към сръбския тандем треньори се изчерпа заради незадоволителното представяне на тима в следващите мачове. Сташевич и Ковачевич потеглиха обратно за родината, а със задачата да помогне на отбора, докато се намери нов треньор се нагърби Илко Станчев, който освен, че е треньор на вратарите, също изпълнява и длъжността администратор в
клуба.

Два дни преди варненското дерби с Черно море треньорът бе открит - Атанас Джамбазки. 90 минути в мача на "Тича" му бяха достатъчни да преосмисли решението си, за да се произнесе малко по-късно изпълнителният директор Живко Великов: "Джамбазки се уплаши!"

Спартак получи много тежка плесница на "Тича" с онова 0-5, а и попадането по-рано на президента на клуба Иван Славков в ареста допълнително утежняваше положението пред "соколите", пред които бъдещето не бе ясно. Живко Великов покани Георги Мирчев за треньор, като успоредно с това упорито търсеше решение за финансовото оцеляване на Спартак, като това минаваше през намирането на нов собственик. Това стана факт в лицето на Иван Динов, който на общото събрание на акционерите на ПФК "Спартак" АД - Варна бе избран за председател на борда на директорите. Динов обеща финансова стабилност в клуба, с което накара футболисти и служители да посрещнат по-спокойно празниците.

Вярно е, че предпоследното място и актив от 11 точки, с които Спартак посреща Новата година не може да не звучат тревожно, но както се казва Нова година - нов късмет!