6330 лева събра благотворителен търг за набиране на средства за лечението на легендата на “Спартак” (Варна) и българския футбол Живко Господинов. 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се сдоби срещу 500 лв. с фланелка на Любо Пенев - особено рядък експонат, защото е от резервния екип на „Валенсия“ отпреди четвърт век. Кралев даде още 400 лв. и за екип на Раул Албиол от "Наполи".

"Живко Господинов е една от легендарните спортни личности на Варна. Излишно е да коментирам неговия принос, неговата история като футболист. Играл е в двата варненски отбора. Вярно е, че направи най-силните си мачове с екипа на Спартак, но завърши кариерата си в Черно море. Беше футболист от национално значение. Игра в националния отбор на България. Силна личност и мой приятел от години, който безкрайно много уважавам. Чест ще е за мен, ако успея с нещо да помогна за възстановяването му. Дано се пребори с коварната болест, която го измъчва от известно време. Един от добрите футболисти на България заслужава подобно отношение. Хубаво е, че има варненци със сърца, които са тук и са готови да споделят усилията на организаторите да помогнат на Живко. Да е жив и здрав и дано да успее", заяви спортният министър.

Министър Красен Кралев

източник: Недко Петров

Самият Господинов, който вече премина един курс на лечение в истанбулска клиника миналото лято, не успя да присъства заради влошеното му състояние. 57-годишният футболист е единствения варненец, участвал на световно първенство. Сега му предстоят нови изследвания и лечение от рак на белия дроб в Турция.

Свои екипи в подкрепа на благотворителната кауза изпратиха Христо Стоичков, Наско Сираков, Любослав Пенев, Ради Здравков, Владислав Стоянов, Мартин Камбуров, Емил Гъргоров, Валентин Илиев, Елин Топузаков, звездите на “Лудогорец” – Козмин Моци и Марселиньо, Ивайло Чочев, Дубала (“Палермо”), Адем Ляйч (“Рома”), Раул Албиол (“Наполи”), Енцо Мареска (“Палермо”) и Иличич от “Фиорентина”. В търга със свой екип се включи и баскетболистът Тодор Стойков.

"Имам богата колекция от подобни фланелки. Смятам да ги даря за друга подобна благородна кауза. Единствената, която ще пазя винаги, е от екипа на "Черно море" с автографите на всички футболисти от отбора, на който бях президент", каза министър Кралев.