Вяра, че премиерът Бойко Борисов ще помогне за възкръсването на ФК Спартак Варна, днес прозвуча на пресконференцията на Синдикат 12, зад чиято кауза стоят футболисти, треньори и десетки хиляди сърца от морската ни столица.

В Пресклуб "България" се събраха някои от емблематичните личности, свързали дълбоко съдбата си с отбора, радвал поколения наред с успехите си в своята вековна история: Бойко Величков, Мартин Зафиров, Иво Георгиев, Борислав Георгиев, Радостин Станев, Стефан Грозданов.

Заедно с тях бяха и представителите на фен клуба Стефан Калименов и Евгени Станимиров, както и дългогодишният бивш президент на клуба Николай Ишков.

През 2006-а година собствеността върху земята, стопанисвана от 1962-а неизменно от футболния клуб Спартак, е прехвърлена от Общината на частната фирма "Барет Ауто", а през 2010-а година акциите преминават в ръцете на друга частна фирма - "Инжстрой", която държи 66 на сто дял в смесеното дружество при 34 на сто дял на Община Варна, пише pressclubbg.com.

Въпреки че и при двете прехвърляния на собствеността от Общината към частниците, това е направено с благородната цел бизнесмените да инвестират в базата и да издържат футболния клуб, това не е направено. Картината днес е плачевна – стадион "Спартак" е гробница, клубът е ликвидиран.

Футболисти, треньори и фенове виждат само един изход – Общината да си върне собствеността върху терените, така че и клубът да се завърне в своя дом.

Общината обаче мълчи по въпроса, казаха днес борещите се за справедливата кауза.

Всичко е станало по времето на Кирил Йорданов, който бе кмет на Варна от 1993-а до 2013-а година.

"Ние искаме Иван Портних /сегашният кмет/ да поправи лошото", подчерта Радостин Станев.

Той се обърна чрез медиите и към премиера Бойко Борисов за подкрепа и от името на своите съмишленици, приятели и колеги изрази увереност, че министър-председателят няма да остане безучастен към проблема, защо обича спорта и футбола и защото този проблем е от изключителен обществен интерес.

Протестиращите помолиха за помощ и БФС, а също и националните медии.

Хората се зарекоха да продължат протестните действия докато постигнат желания резултат.