Отборът на Спартак Варна за юноши до 17 години обяви пълен бойкот срещу ръководството и се закани да не излиза на терена, докато не бъде върнат уволненият треньор Стефан Дончев. Той бе освободен преди броени дни и това доведе до чувствително ескалиране на напрежението в клуба.

Младите футболисти на Спартак излязоха с открито писмо, което бе публикувано в социалните мрежи. Ето какво пише в декларацията на играчите:

"Отново в нашия любим Спартак стават безобразия. Отново се случват безбожни своеволия, хрумнали на някой велик ,,ум" и ,,спасител" на клуба. Ние, в качеството си не само на възпитаници на тази школа, на будни граждани, които не могат да си затворят очите за несправедливостите в родната действителност, но и на истински борци, преминали стоически през най-трудните моменти и най-голямата мизерия в историята на Спартак, не можем да запазим мълчание! 

В последните дни ръководството на клуба сервира поредната порция глупост, като освободи може би най-успешния треньор в ДЮШ на Спартак след покойния Георги Капанов. Един човек, който въпреки безбройните препятствия и изпитания, въпреки безкрайната финансова криза в този клуб, не спря да се бори, не се отказа и за миг. Той постигна невероятни успехи, като дори вкара отбора си в елитна юношеска група U17. Не е задължително да бъдеш футболен специалист, за да видиш каква прекрасна работа върши този човек, нещо, което никой друг, в сегашните условия на труд, не би могъл да постигне. Но той не е обичан и ценен само заради треньорските си качества. Всички, които го познават, знаят, че той е прекрасен и отзивчив човек, който винаги е готов да помогне при нужда.

Той се отнася с обич и уважение към футболистите си, държи се с тях като един своебразен баща, което го прави различен от другите и много ценен. Всеки родител знае и е наблюдавал какво удоволствие изпитва синът му повреме на тренировка, защото ние не ходехме на стадиона по задължение или по навик, а защото чувствахме наслада и удовлетворение от играта.

Отборът се беше превърнал в едно сплотено и задружно семейство с глава Стефан Дончев. За жалост в България все още властва примитивната байганьовска философия ,,преклонена главица сабя не я сече". Нашият любим треньор отказа да се преклони на силите на мрака, обладали нашия клуб, и главата му беше отсечена.

Ние, Спартак Варна U17, призоваваме ръководстовото час по-скоро да поправи това безумие и да върне Стефан Дончев на работа! Докато това не се случи, ние няма да излезем на терена и обявяваме бойкот!!!", гласи позицията на юношите на Спартак Варна.

Клубът все още не е излязъл с каквато и да е позиция по въпроса.