Учреденият преди година футболен клуб Спартак Варна и лидер в „А” Областна група получи правото да използва безвъзмездно стадион „Локомотив“ за срок от 10 години. Решението беше прието с 37 гласа „за“, 2 „против“ и 5 „въздържал се“ на общинска сесия, на която присъстваха около 30 фенове.

Припозналите новия клуб привърженици бурно аплодираха гласуваното решение, но бяха засипани с клетви от бившия футболист на отбора Иван Петров, който представлява дружеството „Спартак 1918“. То не поддържа мъжки отбор, а само детско-юношеска школа, в която по думите на Петров са картотекирани 300 момчета. Те ще могат да продължат да използват за заниманията си стадион „Локомотив“, въпреки че с решението на местния парламент се прекратява досегашният договор за ползването му от Спартак 1918. Срещу старото дружество има образувано дело с молба за откриване на несъстоятелност заради натрупани задължения.

Възможността децата да бъдат картотекирани към новия клуб силно афектира Иван Петров, който заплаши с протести, ако състезателите бъдат изгонени от „Локомотив“. Той нарече „безименници“ треньорите Атанас Атанасов - Орела и Илко Станчев, които са част от Управителния съвет на Спартак Варна.

„Тези момчета няма как да наследят нашата история“, заяви Петров и се закле, че феновете няма да стъпят на стадион „Спартак“.

„Ще ви заровя живи до гробищата (стадион „Локомотив“ се намира в съседство до Централни гробища“ - б.ред), обърна се към привържениците ядосаният Петров, който миналата есен беше избран за кмет на Старо Оряхово.

Новият клуб може да се завърне съвсем скоро и на стадион „Спартак“, който е част от активите на акционерното дружество „Спортен комплекс Спартак”, в което Община Варна държи 34 % от акциите, а останалите 66 % са на „Инжстрой”.

Съветниците гласуваха още представителите на общината в акционерното дружеството да инициират общо събрание и на него да се поиска съоръжението да бъде предоставено под наем на Спартак Варна.

Два кръга преди края на първенството припознатият от феновете Спартак оглавява класирането в „А” Областна група.

За да си гарантират промоцията, в оставащите мачове футболистите се нуждаят само от една точка. За да играе обаче клубът през следващия сезон във „В” група, той трябва да получи лиценз от БФС.

Крайният срок за подаване на документите е 31 май и предоставянето на базата ще помогне за регистрацията, обясни представляващият Спартак Варна Атанас Атанасов - Орела.