Ръководството на Спартак Варна пусна жалба в Съдийската комисия към БФС по повод съдийството на главния арбитър Кристиян Колев в срещата с тима на Локомотив София от осмия кръг на efbet Лига.

"Клубът ни е безкрайно недоволен от работата на цялата съдийска бригада, която категорично не се справи с работата си по време на целия двубой. Считаме, че в много ситуации, главният съдия и неговите асистенти не прилагат адекватно правилата на играта „футбол” в съответствие с Правилника на футболното съдийство, допускайки редица грешки в ущърб на ФК „Спартак” Варна. Главният съдия на срещата Кристиян Колев бе далеч от нивото, на което трябва да отговаря един съдия, не само за най-висшето ниво на футбола ни. Ако не беше системата VAR, неговите решения са грешни и в абсолютен ущърб на Спартак. Това означава ли, че всеки може да се изкачи до това ниво на съдийството у нас и да очакваме VAR да се намесва във всяка сложна ситуация? Недопустимо е липсата на даже едно правилно решение, което да не бъде коригирано впоследствие с VAR", се казва в жалбата на "соколите".

Антон Узунов
10 снимки

"В жалбата на клуба, отправена към СК на БФС, визираме няколко явни грешки на главния рефер, най-фрапантната, от които е в ситуацията в 73-ата минута на двубоя, в която арбитърът, ръководил двубоя, отсъди симулация на Здравко Димитров в наказателното поле на противника и му бе показан втори жълт и респективно червен картон. Вследствие на спазване на протокола при разглеждане с VAR, главният съдия не отсъди наказателен удар, отменяйки жълтия картон за състезателя на ФК „Спартак” Варна, а измисли нарушение пред наказателното поле на домакините за несъществуваща игра с ръка на Цветан Илиев, при положение, че видно за всички на стадиона и пред телевизионните екрани бе, че ударът бе от непосредствена близост и ръката на нашия състезател беше прибрана до тялото му.

ФК „Спартак” Варна осъжда такова ръководене на срещи от футболния елит на страната. Считаме, че съдиите, които ръководят двубои в най-високия ешелон на родния футбол, е нужно да имат подготовката и квалификацията за това, както и морално-волевите качества да издържат на напрежението в двубоите. Ние като клуб, който само за няколко години изгради структура и организация на високо ниво, с изцяло реновиран стадион и клубна база за ДЮШ, с отбор, който извървя трудния път от това да изчезне до първа лига и с една от най-големите като численост публики и привърженици в цялата страна, не заслужаваме подобен род отношение и работа от страна на рефери с недостатъчна подготовка и умения. Надяваме се, че СК към БФС ще вземе необходимите мерки, за да могат отборите в страната да се състезават при равни условия и излъчват победителите в двубоите помежду си без намесата и влиянието на рефери като Кристиян Колев", допълват от клуба.