Отборът на Спартак Варна записа първа победа в efbet Лига от началото на сезона. „Соколите” се наложиха с 3:2 над Ботев Пловдив в опашкарското дерби в елита. Двата тима заемат последните две места във временното класиране.

Спартак и Ботев предложиха интересен футбол, като феновете видяха почти всичко. Освен пет  гола, в това число и автогол, зрителите по трибуните станаха свидетели още на три греди и две дузпи.

Головете за домакините реализираха Божидар Васев и Румен Руменов, а Брахими си реализира автогол. Попадението за Ботев падна от дузпа, вкарана от Антоан Бароан.

Въпреки скъпоценния успех за Спартак, „соколите” остават на последна позиция в таблицата, но се доближиха на три точки от днешния си съперник, който продължи с колебливите игри в efbet Лига, въпреки успяха над ЦСКА 1948 в предишния кръг.

Михаела Аройо
36 снимки

Първият шанс за гол в мача се разкри преди Антоан Бароан. След атака по лявото крило, топката бе центрирана около точката на дузпата, където Бароан засече от въздуха с левия крак, но не успя да насочи топката в очертанията на вратата.

Спартак отговори секунди по-късно, когато Здравко Димитров проби отляво и центрира остро в наказателното поле към Ивей Ромееш, който обаче бе блокиран от Виктор Генев и футболистът на домакините не успя да застраши стража на „канарчетата”.

В 18-ата минута дойде и първата спорна ситуация в мача, в която домакините претендираха за дузпа. След атака отляво, топката бе центрирана в наказателното поле, където Супрайен събори Васев, а с след това Ивей Ромееш стреля силно над вратата. Ситуацията бе разгледана с помощта на ВАР, но дузпа така и не последва.

В ответната атака гостите от Пловдив удариха гредата. Херман стреля опасно от удобна позиция, Дичевски успя да избие топката, която срещна напречната греда и излезе в корнер. След центрирането от ъгловия удар, стражът на Спартак трябваше отново да се намесва решително, за да предотврати сигурен гол.

Следващият шанс за гол в мача отново бе на сметката на гостите. Джеймс Етоо открадна топката в центъра на терена, напредна добре и след като преодоля бранител на домакините, стигна до дъгата на наказателното поле и стреля силно, но след лек рикошет, топката профуча над напречната греда и излезе в корнер.

До  края на първото полувреме Елвис Ману също имаше добра възможност да обстрелва вратата на Спартак Варна, но и неговия удар бе блокиран. В продължението на първата част Антоан Бароан отново нямаше шанс пред гола и след изстрел с глава, топката срещна напречната греда.  

Втората част започна със „студен душ” за Ботев. Футболистите на Спартак Варна успяха да поведат в резултата с първия си точен удар в срещата. Здравко Димитров бе изведен отлично по левия фланг, напредна много добре и почти от аутлинията успя да центрира по земя към Божидар Васев. Той от своя страна засече подаването много добре и с плътен удар между гредата и вратаря, успя да даде преднина на своя тим.

В 55-ата минута домакините нанесоха нов удар на своя противник. Спартак стигна до свободен удар отдясно по атаката си. Виктор Митев центрира остро на близката греда, където Брахими игра с глава, но само, за да насочи топката в собствената си мрежа.

Гостите реагираха мигновено и само две минути по-късно стигнаха до дузпа, след като Брахими бе съборен в наказателното пое от Илкер Будинов. Антоан Бароан се нагърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар и не сгреши. Нападателят прати топката под плонжа на Дичевски, за да намали пасива на своя тим.

Крайният резултат в мача бе оформен в петата минута от добавеното време, когато Ботев стигна до втора дузпа.  Пламен Димов действа непозволено срещу Елвис Ману на границата на наказателното поле, а главният рефер не се поколеба да посочи отново бялата точка. Потърпевшият Ману стреля колебливо, Дичевски отрази, но при добавката нападателят на Ботев нямаше как да сгреши.

FT СПАРТАК ВН – БОТЕВ ПД 3:2

1:0 Васев 47'

2:0 Бахими 52 (автогол)

2:1 Бароан 57' (д)

3:1 Руменов 74' 

3:2 Ману 90+5

еfbet Лига, 11-ти кръг

Стадион: „Спартак”, Варна

Рефер: Георги Иванов

Спартак: 21 Иван Дичевски, 19 Никола Борисов, 25 Пламен Димов, 51 Илкер Будинов, 11 Виктор Митев, 8 Ивайло Климентов, 77 Румен Руменов, 30 Божидар Васев, 33 Здравко Димитров, 14 Ивей Натаниел, 6 Емануел Моура

Старши треньор: Тодор Киселичков

Ботев Пд: 13 Хидайет Ханкич , 2 Роеи Херман, 4 Виктор Генев, 6 Дилан Мартенс, 7 Мохамед Брахими, 11 Антоан Бароан, 15  Джеймс Армел Етоо, 18 Самюел Супрайен, 22 Реда Рабеѝ, 28 Елвис Ману, 44 Роберто Пунчец

Старши треньор: Желко Копич