Левски по категоричен начин продължи към 1/8-финалите за Купата на България, след като разгроми с 5:1 втородивизонния Спартак Варна. Докато "сините" се представиха по много солиден начин на терена, феновете на тима отново се проявиха в нелицеприятна светлина. Само дни след погрома, който проведоха на стадион "Славия", сега те се замесиха в конфликт с привържениците на домакините, а към края на мача фен на Левски изтича на терена, за да прибере някакъв предмет.

Lap.bg
27 снимки

Хубчев: Много сме малки, за да си избираме къде да играем и къде - не

Прекъснаха мача между Спартак и Левски заради меле на трибуните

Треньорът на "сините" Петър Хубчев може да бъде доволен от всички играчи, на които даде шанс в мача. Бившият национален селекционер подбра стартова единадесеторка с играчи, които по-рядко получават шанс като титуляри. Най-много обаче се отличи 17-годишният Мартин Детелинов Петков, който влизайки от пейката реализира 2 попадения само за броени минути.

Мартин Петков: От малък мечтая за тези голове, трудя се всеки ден

Матушев след отпадането: Спартак Варна е жив

Селекцията на Хубчев стартира мача доста активно, като още в 7-ата минута Алар отправи точен изстрел с глава след центриране от фаул на Нашименто. Три по-късно Франко Мазурек без успех обстрелва фалцово от дистанция, за да се стигне до 12-ата минута, когато попадение на Насиру Мохамед резонно беше отменено заради засада. Ганаецът остана в нередовна позиция след изстрел с глава на Мартин Райнов, дошъл след центриране от корнер, а после допълнително отклони топката, за да попадне тя в мрежата. Съдиите взеха точното решение и резултатът се запази 0:0.

Това вдъхна увереност на варненци, които започнаха да атакуват по-смело. В същото време момчетата на Неделчо Матушев откриваха повече пространства в тила си за контраатаки. Така в 26-ата минута Мохамед получи дълъг пас отдясно и озовал се отдясно в пеналта нанесе акробатично воле, довело до умела намеса на вратаря Иван Иванов. Буквално в следващата атака Ивайло Русев технично се измъкна покрай Каргас, но усети, че бързо ще бъде застигнат и затова шутира от 14-15 метра. Ники Михайлов нямаше проблеми да улови.

Буквално в следващата атака Левски поведе. Ивайло Найденов свърши отлична работа отдясно, като проби с дрибъл в наказателното поле и с пас по земя намери Мазурек встрани от дъгата. Аржентинецът не чака втора покана и моментално нанесе шут по тревата. Топката мина през купа от играчи и спря в близкия долен ъгъл – 0:1.

Три минути преди паузата „сините” удвоиха преднината си. Дени Алар разстреля от упор вратаря Иван Иванов след чудесна солова акция на Иван Горанов отляво. Националът развинти с финтове Стоян Иванов, спринтира към аутлинията и центрира безупречно за австриеца, който нямаше как да сбърка.

Второто полувреме още повече подчерта надмощието на Левски. В 50-ата минута Райнов с впечатляващ дълъг пас намери Мохамед зад гърба на противниковата отбрана, а ганаецът овладя и напредна в наказателното поле. Там той плъзна топката под вратаря – 3:0.

Малко по-късно в игра за „сините” се появи 17-годишният Мартин Д. Петков, който мигом оказа пряко влияние върху развоя на срещата. По-малко от две минути след влизането си в игра той вкара за 4:0. В 55-ата минута софиянецът реагира най-бързо след изстрел на Дени Алар с глава, отскочил от гредата, за да довкара топката.

Буквално в следващата атака талантът реализира за 5:0. Фелипе Нашименто с елегантен висок пас го намери на скорост между централните бранители. Петков овладя отлично топката, а с второто докосване я прати в мрежата с широка усмивка.

Спартак Варна обаче не се отказа и стигна до своя гол в 63-ата минута. Янаки Смирнов показа огромно старание, за да спечели топката след няколко поредни единоборства с Мартин Райнов в наказателното поле. Нападателят успя да  центрира по земята от трудна позиция, а Ивайло РУсев се измъкна от Найденов, за да реализира с изстрел през краката на Ники Михайлов – 1:5.

В края на срещата се стигна и до споменатия вече конфликт между двете агитки, който наложи намесата на полицията. Футбол не се игра от 73-ата до 77-ата минути, като толкова отне на органите на реда да установят буферна зона между феновете на съперниците.

СПАРТАК ВАРНА – ЛЕВСКИ 1:5

0:1 Франко Мазурек 28'

0:2 Дени Алар 42'

0:3 Насиру Мохамед 50'

0:4 Мартин Д. Петков 55'

0:5 Мартин Д. Петков 57'

1:5 Ивайло Русев 63'

Спартак Вн (3-4-3): 1. Иван Иванов – 3. Васил Добрев (46' - Николай Томов), 4. Иво Иванов, 83. Иван Пенев - 6. Архан Исуф, 15. Боян Илиев /к/ (61' - Филип Колев), 5. Георги Динков, 8. Стоян Иванов - 9. Ивайло Русев, 7. Янаки Смирнов (86' - Мирослав Георгиев), 73. Стефан Иванов;

резерви: 12. Християн Славов; 2. Николай Томов, 10. Румен Николов, 11. Филип Колев, 13. Васко Боев, 16. Александър Йовчев, 17. Мирослав Георгиев.

Старши треньор: Неделчо Матушев

Левски (4-2-3-1): 13. Николай Михайлов /к/ - 6. Ивайло Найденов, 70. Мартин Райнов, 19. Йоанис Каргас (61' - Живко Миланов), 4. Иван Горанов (53' - Мартин Д. Петков) – 77. Илия Юруков, 14. Филипе Нашименто – 18. Насиру Мохамед, 10. Франко Мазурек (56' - Асен Чандъров), 11. Здравко Димитров – 9. Дени Алар;

резерви: 12. Петър Иванов; 20. Живко Миланов, 79. Мартин Д. Петков, 17. Найджъл Робърта, 99. Станислав Иванов, 23. Хали Тиам, 21. Асен Чандъров.

Старши треньор: Петър Хубчев

Стадион: Градски стадион, Балчик

Главен съдия: Станислав Тодоров

------

Най-интересното от мача минута по минута:

КРАЙ НА МАЧА.

3 минути добавено време на срещата.

86' - Последна смяна за Спартак - Мирослав Георгиев замени Смирнов.

85' - Сега капитанът на Левски Живко Миланов трябваше да отиде при феновете на "сините", след като един от тях изтича на терена. Маскираният привърженик прибра някакъв предмет от терена, а когато се върна в сектора се чуха одобрителни възгласи.

79' - Петков изпусна шанс за хеттрик! Нашименто бе преминал отляво, за да получи и с хитър пас по земя потърси съотборник около точката на дузпата. Там беше именно Петков, който стреля с доста сила, ала право в тялото на вратаря.

77' - След 3-4 минути на суматоха, срещата най-накрая беше подновена. Полицаите установиха буферна зона от един блок седалки между двете агитки, които не престават да се обиждат.

74' - Сериозно напрежение между феновете на Левски и тези на Спартак Варна. Двубоят временно е прекъснат, а полицаите се опитват да направят кордон между двете агитки. Впоследствие привържениците на столичани метнаха и бомбичка към противниковата агитка.

63' - ГОЛ ЗА СПАРТАК ВАРНА - 1:5! Ивайло Русев и феновете празнуват диво, без оглед на разликата! Янаки Смирнов показа сериозна непримиримост и успя на няколко пъти да се пребори с Райнов в наказателното поле. Изтласкан до аутлинията, нападателят се извъртя и центрира по земя, а Русев се измъкна от Ивайло Найденов, за да прокара топката през краката на Ники Михайлов.

61' - По една смяна в двата състава - Филип Колев замени капитана на Спартак Боян Илиев, докато Живко Миланов зае мястото на Каргас. За гостите промяната е последна.

57' - ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ - 0:5! И отново Мартин Петков! Филипе Нашименто се отчете с брилянтен дълъг пас от централния кръг, който намери Мартин Петков между бранителите. Младокът овладя отлично на скорост, а с второто докосване прати топката в долния десен ъгъл.

56' - Втора смяна за Левски - Асен Чандъров замени Франко Мазурек.

55' - ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ - 0:4! Мартин Д. Петков с дебютен гол за "сините"! Нашименто центрира от ъглов удар отдясно по атаката и Алар се извиси, за да стреля мощно с глава. Топката отскочи от десния стълб, а преди някой изобщо да помисли за реакция Мартин Петков беше на точното място, за да вкара хладнокръвно.

53' - Първа смяна за Левски - Мартин Детелинов Петков замени Иван Горанов.

50' - ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ - 0:3! Насиру Мохамед до голяма степен слага точка на спора! Мартин Райнов с майсторски дълъг пас изненада цялата отбрана на Спартак, оставяйки Мохамед съвсем сам срещу вратаря. Ганаецът овладя, напредна в наказателното поле и плъзна топката под вратаря Иванов.

48' - Пряк свободен удар за Левски отляво по атаката и на не повече от 2 метра спрямо аутлинията. Нашименто опита триково изпълнение, копвайки топката към дъгата, откъдето Мазурек опита изстрел от въздуха, отлетял безславно в аут.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Домакините от Спартак подновиха играта от центъра. Една смяна на почивката и тя беше за варненци - Николай Томов замени Васил Добрев.

45+3' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

2 минути продължение на първото полувреме.

44' - Проблеми за Мазурек за втори път през това полувреме след сблъсък с опитния Иво Иванов. Аржентинецът дълго време получаваше медицинска помощ в пеналта на Спартак, затова и подновяването на играта се забави доста.

42' - ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ - 0:2! Дени Алар разстреля вратаря Иван Иванов! Иван Горанов свърши по-голямат част от работата, като надигра противника си отляво по атаката и проби до аутлинията, откъдето центрира. Васил Добрев позволи на Алар да му се измъкне и австриецът от 6-7 метра с глава не даде шансове на вратаря.

38' - Жълт картон за Каргас от Левски, който спря съвсем умишлено пас с ръка.

35' - Първи жълт картон в мача, той отиде на сметката на Янаки Смирнов от Спартак за удар с лакът в лицето на Каргас.

28' - ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ - 0:1! Франко Мазурек откри резултата! Ивайло Найденов свърши чудесна работа отдясно, като получи в близост до наказателното поле и се устреми навътре. Това му позволи да комбинира с намиращия се на не повече от 19 метра спрямо вратата Мазурек. Аржентинецът имаше достатъчно време и пространство да нагласи кълбото на десния си крак и с шут по тревата да реализира в долния ляв ъгъл.

27' - Моментален отговор от Спартак! Ивайло Русев технично се промъкна покрай Каргас и в миг се оказа сам срещу вратата. Нападателят видя, че бързо ще бъде застигнат, затова шутира от около 14-15 метра. Изстрелът беше плътен, но насочен в центъра на вратата и Михайлов улови.

26' - Спасяване от Иван Иванов! Мохамед получи дълъг пас зад защитата на Спартак и от 7-8 метра по диагонала нанесе акробатично воле. Иванов изби, а Дени Алар се сбори за защитник с топката, нанасяйки впоследствие анемичен шут. Вратарят на варненци заключи кълбото в ръцете си.

25' - Напрежение около наказателното поле на Левски. Първо Янаки Смирнов опита ниско центриране, което беше изчистено. После и капитанът Боян Илиев опита далечен шут, оказал се блокиран. Накрая Георги Динков също стреля от дистанция, макар и доста неточно. Все по-смело обаче играчите на Спартак започват да действат в предни позиции.

21' - Отново проблеми за Йоанис Каргас, който този път като че ли получи удар с рамо в лицето от Янаки Смирнов. По всичко личи, че гръкът ще продължи участието си в мача.

19' - Много нелеп и тежък сблъсък между Ники Михайлов и Каргас. Вратарят на "сините" излезе напред, за да изчисти една топка извън наказателното си поле. Към нея и с гръб към капитана си се движеше и Каргас, който отнесе удар с коляно в главата. 

12' - Насиру Мохамед прати топката в мрежата, но голът правилно бе отменен заради засада. Нашименто изпълни ъглов удар отляво по атаката за Левски, а около точката на дузпата Мартин Райнов отправи изстрел с глава. В това време цялата защита на варненци се изтегли леко напред, оставяйки Мохамед в засада. Крилото отклони топката с глава първо в гредата, а после в мрежата, но попадението така и нямаше да бъде признато.

10' - Франко Мазурек с опит от дистанция! Аржентинецът заложи по-скоро на техниката, а топката премина на половин метър над горния ляв ъгъл.

7' - Първи точен шут в мача, отправи го Дени Алар. Филипе Нашименто центрира от пряк свободен удар, пращайки топката сравнително ниско и към близката греда. Алар изпревари пазача си и с плонж нанесе удар към вратата, който попадна право в ръцете на вратаря Иван Иванов.

НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за футболистите на Левски.