Българският шампион Лудогорец не остави никакви шансове на новака Спартак Варна и го разби с 5:0 във втория двубой от петъчната програма на четвъртия кръг в efbet Лига. Бернард Текпетей откри резултата още в 39-ата секунда, а Рик Джонатан удвои в петата минута. Игор Тиаго оформи класиката в 12-ата минута.

През втората част паднаха нови две попадения. Капитанът Сисиньо също се разписа в 76-ата, а Тиаго вкара втория си гол в 81-ата минута, с което оформи и крайния резултат.

Антон Узунов
97 снимки

„Орлите“ бяха пълни господари на терена и напълно заслужено стигнаха до успеха. Системата ВАР пък на два пъти удари рамо на "соколите", след като отменени още две попадения на домакините. По този начин тимът на Анте Шимунджа загря солидно за Динамо Загреб в първия двубой от третия предварителен кръг на Шампионска лига между двата тима следващия вторник.

Лудогорец е лидер в класирането на родния елит с актив от 10 точки, докато варненци, които допуснаха второ поражение с 0:5 след това от Левски, са предпоследни с едва 1 пункт. След мача с Динамо Загреб за разградчани предстои гостуване на Славия, докато Спартак приема друг от новаците в първенството - Хебър Пазарджик. 

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Треньорът на Спартак Варна: Лудогорец ни превъзхожда във всяко естество

Игор Тиаго: Това е идентичността на Лудогорец​

Шимунджа: Това е резултатът, когато покажеш максимума​


Шампионите стартираха ударно и само за 12 минути решиха до голяма степен крайния изход от мача, след като отбеляза три попадения. 

Те откриха резултата още в 39-ата секунда, когато Игор Тиаго получи в центъра на терена и комбинира с Доминик Янков вдясно. Българският национал напредна добре и изведе в наказателното поле отново Тиаго, който преодоля двама съперникови играч и пусна успореден на голлинията пас по тревата, който беше засечен от Бернард Текпетей на празна врата – 1:0.

В петата минута "орлите" удвоиха преднината си. Дени Групер комбинира с Игор в половината на Спартак, а бразилецът изведе с едно докосване вляво Рик Джонатан, който напредна на скорост, влезе в наказателното поле, премина покрай Генади Луго и с хубав нисък удар прати топката под вратаря Иван Дичевски в далечния ъгъл.

Първият удар за гостите дойде в десетата минута, когато Георги Бабалиев влезе отдясно в наказателното поле и опита изстрел по диагонала, но бе доста неточен.

Две минути след това обаче резултатът стана класически. Гостите сгрешиха при изнасянето на топката заради високата преса на „орлите“. Това позволи на Рик да пресече едно подаване и изведе отляво в наказателното поле Игор Тиаго сам срещу Дичевски. Първият удар на бразилеца бе отразен от стража на „соколите“, но при втория нямаше прошка и Тиаго отбеляза в близкия ъгъл – 3:0.

В 22-ата минута се стигна до спорна спорна ситуация пред наказателното поле на Спартак. Тогава Рик даде чудесен извеждащ пас за Тиаго, който се озова сам срещу Дичевски, а вратарят излезе извън наказателното си поле и направи шпагат, с който спря устрема на бразилеца. Главният съдия Георги Давидов пък даде знак играта да продължи без да отсъжда нищо. След като играта беше спряна, арбитърът беше извикан да прегледа сам ситуацията със системата ВАР, от която се видя, че Дичевски играе съвсем леко с топката, а също така имаше съприкосновение с крака на Тиаго. Останаха съмнения дали младият страж не е докоснал топката и с ръка. В крайна сметка обаче Давидов не промени първоначалното си решение и играта продължи.

В последната минута от редовното време на първата част Игор Тиаго взе топката в половината на гостите и стреля пред наказателното поле, но играч на „соколите“ в последния момент го блокира.

Във втората минута от добавеното време на полувремето Спартак имаше хубав шанс да се разпише. Бабалиев се справи с Групер отдясно в наказателното поле и центрира ниско на първа греда, където Мартин Тошев стреля в близкия ъгъл, но в аут.

Ivan Ivanov / LAP.bg
44 снимки

На почивката дебют за Лудогорец направи новото попълнение Якуб Пьотровски, който замени Мануел Шоу.

Три минути след началото на втората част Руслан Черненко стреля директно от пряк свободен удар от сериозна дистанция, но много неточно над вратата.

В 61-ата минута Игор Тиаго беше изведен отлично зад защитата на Спартак, влезе в наказателното поле отляво и копна топката над вратаря Дичевски и тя попадна във вратата. Попадението обаче беше отменено заради засада на бразилеца, какво имаше и системата ВАР я потвърди.

Само две минути по-късно домакините имаха нов отличен шанс за четвърти гол. Георги Терзиев изчисти топката силно напред, но се получи като извеждащо подаване за Текпетей, който първоначално не успя да я овладее по най-добрия начин, но въпреки това успя да се справи с Ибрям Ибрям и нанесе силен удар в близкия ъгъл на Дичевски, който обаче спаси. 

Лудогорец стигна до четвърто попадение в 76-ата минута. Шампионите организираха чудесна бразилска атака. Всичко тръгна от Сисиньо, който направи двойно с Каули Оливейра в половината на Спартак, след което капитанът на „орлите“ намери с едно докосване Тиаго. Той от своя страна пусна много технично топката зад себе си с пета и по този начин изведе Сисиньо в наказателното поле, а крайният бранител не остави шансове на Дичевски със силен удар под гредата за 4:0.

Само пет минути по-късно "орлите" вкараха и пети гол. Новото попълнение Якуб Пьотровски шутира силно пред наказателното поле, но Дичевски отрази. Топката обаче попадна на пътя на Игор Тиаго, който отблизо отбеляза във вратата на гостите, които имаха претенции за засада на бразилеца, но системата ВАР потвърди редовността на гола.

В 83-ата минута домакините удариха и греда. Сисиньо направи чудесен рейд, след като тръгна от собствената си половина, преодоля трима играчи на Спартак и центрира отдясно в наказателното поле, където защитник на „соколите“ не успя да изчисти и подари топката на резервата Матиас Тисера, който се опита с лек удар по тревата на намери долния десен ъгъл на Дичевски, но кълбото се отби от страничната греда.

Във втората минута от добавеното време се стигна до втори отменен гол за Лудогорец. Сисиньо изведе отдясно Матиас Тисера, който се освободи от опеката на Ибрям, влезе в наказателното поле и комбинира с Каули, който беше съвсем сам, а бразилецът отбеляза шесто попадение. То обаче не беше зачетено заради засада на Тисера, а системата ВАР го потвърди.  

С изтичането на последните секунди на срещата и Спартак имаше шанс за почетно попадение. Проспер Менди получи топката отляво в наказателното поле, залъга Сисино и нанесе опасен техничен удар към далечния ъгъл, който обаче премина много близо до лявата греда на Падт. Това беше и последната ситуация в двубоя, който завърши с убедитена победа за домакините.


FT | ЛУДОГОРЕЦ – СПАРТАК ВАРНА  5:0

1:0 Бернард Текпетей 1'

2:0 Рик Джонатан 5'

3:0 Игор Тиаго 12'

4:0 Сисиньо (к) 76'

5:0 Игор Тиаго 81'

efbet Лига, 4-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт - 14. Дени Групер, 24. Оливие Вердон ж.к., 5.Георги Терзиев, 4. Сисиньо (к) - 82. Иван Йорданов, 23. Мануел Шоу - 73. Рик Джонатан, 64. Доминик Янков, 37. Бернард Текпетей - 9. Игор Тиаго   

Резерви: 67. Дамян Христов (вр), 6. Якуб Пиотровски, 10. Матиас Тисера, 11. Кирил Десподов, 21. Жан Карничник, 90. Спас Делев, 95. Каули Оливейра 

Старши треньор: Анте Шимунджа

СПАРТАК ВАРНА (4-3-3): 21. Иван Дичевски - 23. Проспер Менди ж.к., 3. Ибрям Ибрям ж.к., 19. Никола Борисов, 12. Генади Луго - 30. Божидар Васев ж.к., 10. Янчо Андреев (к), 13. Руслан Черненко - 11. Виктор Митев, 90. Мартин Тошев, 7. Георги Бабалиев 

Резерви: 67. Християн Христов (вр), 22. Сами Ел Анаби, 20. Николай Иванов, 45. Даниел Начев, 71. Георги Чукалов, 9. Мехмед Мехмед, 24. Лиандро Мартис

Старши треньор: Васил Петров


Главен съдия: Георги Давидов, град Велико Търново

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград